+38 (067) 641 31 01 +38 (067) 240-31-01

HTTPS ПРОТОКОЛ І SEO – 6 ПРИЧИН ДЛЯ ПЕРЕХОДУ

Захист інформації та безпека транзакцій є основою сучасної онлайн-комерції, що робить використання протоколу https практично обов'язковим. Однак сучасні підходи все ж таки передбачають свободу вибору, завдяки чому ми нерідко стикаємося з сайтами на HTTP. Наскільки це виправдано і що дає проект перехід на https протокол?

Для звичайного користувача, різниця між цими двома варіантами не велика, і єдина перевага https лежить у сфері захисту фінансової та особистої інформації. Однак для SEO-фахівців використання захищеного зв'язку це не тільки безпечна передача даних, а й ширші можливості при просуванні та виведенні сайту в ТОП пошукової видачі.

ЩО ПРЕДСТАВЛЯЄ СЕБЕ HTTPS ПРОТОКОЛ?

З розвитком онлайн-комерції та банкінгу, для безпечної передачі даних був потрібний серйозний захист – на зміну стандартному HTTP було введено захищений протокол https. Він є розширеною версією HTTP з надбудовою шифрування – криптографічним протоколом SSL/TLS. При установці з'єднання комп'ютер і сервер спочатку отримують загальний секретний ключ (окремий кожному за сеансу зв'язку) і після цього починають обмін інформацією.

Для підтримки цієї технології на сервері, що приймає запити, повинен працювати цифровий SSL-сертифікат. Цей електронний документ містить дані про власника та цифровий підпис, який використовується для ідентифікації. Зв'язуючись, браузер відвідувача насамперед перевіряє його справжність сертифіката і лише потім починає обмін інформацією.

ЯКІ ПЕРЕВАГИ ДАЄ ЗАХИЩЕНИЙ ПРОТОКОЛ НА САЙТІ?

Застосування сучасного та безпечного каналу для обміну даними позитивно впливає практично на всі аспекти діяльності. Присутність https на сайті розцінюється відвідувачам та покупцями як турбота, що позитивно впливає на продаж та кількість замовлень. Браузери позначають сайти без SSL-сертифіката попереджувальним знаком - "Not secure" - Chrome і перекресленим замком - Firefox.

На окрему увагу заслуговує SEO – починаючи з 2016 року протокол https є повноцінним фактором ранжування, а отже позитивно впливає на просування. З кожним роком цей фактор стає вагомішим, тому зараз найкращий час для того, щоб перекласти сайт на https. До позитивних факторів також варто віднести безпечний доступ до панелі адміністратора, захист від вбудовування реклами, а також можливість додавання скрипта Service worker для пуш-повідомлень.