+38 (067) 641 31 01 +38 (067) 240-31-01

ЧОМУ ШВИДКІСТЬ ЗАВАНТАЖЕННЯ САЙТУ ТАКА ВАЖЛИВА ДЛЯ SEO?

Гальмуючий сайт – це справжній біль для відвідувачів. Низька швидкість завантаження сторінок сайту дратує, заважає зареєструватися, здійснити покупку або здійснити оплату. Затримки із завантаженням призводять до зниження конверсії та втрати аудиторії. Тому цілком очікуваним стало повідомлення пошукових систем про те, що швидкість завантаження сторінок стає фактором ранжування і впливає на популярність веб-ресурсу.

ЯКА ШВИДКІСТЬ ЗАВАНТАЖЕННЯ СТОРІНКИ ВВАЖАЄТЬСЯ ОПТИМАЛЬНОЮ?

Сьогодні для оформлення зовнішнього вигляду веб-сайтів почали збільшувати відео, графіку, підключати меню, масивні слайд-шоу. З одного боку, красива картинка приваблює відвідувачів. З іншого боку – зі збільшенням обсягу сторінки сайту швидкість завантаження помітно знижується. Тому СЕО-фахівці отримали чергове завдання: як оптимізувати швидкість завантаження сайту з клієнтської та серверної сторони, але повністю зберегти функціонал.

Попередньо потрібно з'ясувати, яка швидкість завантаження потрібна для сайту. Відповідь: менше секунди. Адже за результатами досліджень інженерів Google користувачі помічають зволікання в 0,4 секунд, а майже 80% з них просто не роблять другої спроби, якщо ресурс занадто довго завантажувався. Натомість збільшення швидкості всього на 0,5 секунди в 80-90% випадків дає помітне зростання відвідуваності, зниження відмов, підвищення ранжування у пошуку, зростання середнього чека та виручки.

ЯК ЗБІЛЬШИТИ ШВИДКІСТЬ ЗАВАНТАЖЕННЯ СТОРІНОК?

Важливість швидкості завантаження сторінок настільки очевидна, що з'явилося чимало послуг для оцінки цього параметра. Під час перевірки веб-інструменти порівнюють ресурс із «ідеальними» показниками, а після аналізу видають рекомендації щодо покращення.

Фахівці склали чек-лист щодо покращення ситуації. Щоб дотриматися вимог до швидкості завантаження сторінок сайту потрібно:

  • Стиснути обсяг завантажуваних онлайн-сторінок, графіки.
  • Спростити логіку з боку сервера.
  • Реорганізувати завантаження зображень.
  • Зменшити кількість запитів браузера.
  • Увімкнути кешування даних.
  • Скоротити розміри програмних кодів та скриптів.

І це лише найрезультативніші способи. Але варто пам'ятати: про питання швидкості ніколи не можна забувати. Будь-який живий веб-проект регулярно оновлюється, доопрацьовується. Для стабільного покращення онлайн-ресурсу необхідно постійно проводити моніторинг та вимірювання, доопрацьовувати програмний код, враховувати різні умови використання веб-ресурсу, адже низька швидкість завантаження – одна з причин, чому сайт не в ТОП-10.