+38 (067) 641 31 01 +38 (067) 240-31-01

CORE WEB VITALS ВІД GOOGLE – ТРИ КРИТЕРІЯ ЯКОСТІ ВАШОГО САЙТУ

Що робити, якщо претенденти на місце в ТОП-10 пошукової видачі практично ідеальні, і вибір «кращого з найкращих» становить певні труднощі? Core Web Vitals – це сукупність нових критеріїв якості від Google, покликана вирішити цю проблему. Запущена в травні 2021 року, трійка показників ранжирування, об'єднана ідеєю більш точної та детальної оцінки позитивного користувальницького досвіду. Причому представники пошуковика стверджують, що представлені цієї весни фактори ранжирування Core Web Vitals – це лише початок і згодом до них буде додано додаткові орієнтири.

ЩО ВКЛЮЧАЄ У СЕБЕ CORE WEB VITALS?

В основі будь-якого пошукового алгоритму завжди є кількісна характеристика заданого параметра. У випадку з Core Web Vitals, Google запропонував поки три лише три критерії оцінки:

  • швидкість завантаження основного елемента із заповнення сторінки. Залежно від типу ресурсу, це може бути текст, зображення або відео. Показник Largest Contentful Paint (LCP) не повинен перевищувати 2,5 секунд і бути якнайменше для якіснішої взаємодії з сайтом.
  • час між першою дією користувача, наприклад кліком та відгуком ресурсу. На думку Google позитивний досвід означає, що користувач майже відразу починає взаємодіяти, тому Core Web Vitals введений показник інтерактивності сайту, тобто First Input Delay (FID). Оптимальне значення цього параметра не повинно перевищувати 100 мсек.
  • Стабільність візуальних елементів – ще один критерій якісної взаємодії. Крім хорошої швидкості, важливо забезпечити чітке, без зрушень і зміщень розташування всіх елементів наповнення, тому значення Cumulative Layout Shift (CLS) не повинно перевищувати 0,1.

CORE WEB VITALS І SEO ПРОСУВАННЯ

З погляду професійного SEO введення Core Web Vitals від Google означає, що алгоритмам пошуковика стало складніше справлятися з великою кількістю релевантних сторінок. Всі три параметри більшою мірою відносяться до категорії технічного SEO, тому для їх оцінки та пошуку проблемних місць варто використовувати Google Search Console, PageSpeed Insights, Chrome Dev Tools, а також Web-vitals.js та інші спеціалізовані сервіси.

Вплив Core Web Vitals на SEO полягає у збільшенні уваги до скорочення швидкості завантаження, забезпеченні стабільності елементів при відкритті сайту в будь-якому браузері та ретельному опрацюванню всіх елементів взаємодії «відвідувач-сайт», тобто посилань, кнопок, візуальних блоків та інших елементів. Враховуючи ці особливості, можна легко підлаштувати сайт під нові вимоги.